Tekstgrootte
Vanuit onze kijk op het onderwijs en in overleg met de intern begeleiders en leerkrachten, krijgen de kinderen op De Odyssee in hun groep het onderwijsaanbod dat passend is.
We differentiëren in de groepen het aanbod voor kinderen met verschillende ontwikkelingsniveaus en houden rekening met tempoverschillen en verschillen in aanpak van het aanbod. Sommige kinderen hebben extra hulp of begeleiding nodig. Met ouders, leerkracht en de Intern Begeleider (IB-er) wordt een plan gemaakt.
Leesbegeleiding groepen 3 en 4
We bieden extra leesbegeleiding aan kinderen uit groep 3 waarbij het leesproces niet helemaal vanzelf op gang komt. Ook zwakkere lezers uit de groepen 4 komen hiervoor in aanmerking. Als een kind hiervoor in aanmerking komt is hier altijd contact over met de ouders.
Verrijkingsgroep: Het Uilennest en het Kuikennest
We hebben één dag per week een verrijkingsaanbod voor kinderen. Dit gebeurt in het Uilennest (oudere kinderen) en het Kuikennest (jongere kinderen). In het Uilennest zitten kinderen die door de leerkrachten gesignaleerd zijn met behulp van een vragenlijst uit het Sidi-R protocol. Dan gaat het over kindkenmerken en leeraspecten, bijvoorbeeld over creativiteit in oplossingen en snel begrip van de leerstof. Daarnaast scoren deze kinderen in de meeste gevallen hoog op Cito Begrijpend Lezen en Rekenen/Wiskunde. Het betreft hier leerlingen die meer nodig hebben dan dat wat binnen het reguliere schoolwerk en het verrijkingsaanbod binnen de groep geboden kan worden. Deze leerlingen krijgen een uur extra begeleiding van een gespecialiseerde leerkracht onder schooltijd. De rest van de week volgt deze leerling lessen in de eigen groep. Hetzelfde gebeurt voor de jongere kinderen in het Kuikennest.
Remedial Teaching (RT)
In sommige gevallen kan een kind baat hebben bij extra oefenen met lesstof buiten de klas. Er wordt dan gewerkt met een klein groepje kinderen of met een individueel kind. Er wordt specifiek aan één lesonderdeel extra aandacht besteed.
Logopedie
Wanneer een kind het nodig heeft, is er de mogelijkheid om in onze school naar de logopedist te gaan. We hebben met de logopedist de afspraak dat dit bij de kleuters onder schooltijd kan. Bij de kinderen vanaf groep 3 is dit anders. Dan overleggen we met de leerkracht, IB-ers en ouders over een passende aanpak en tijdstip. Meer informatie over de logopedist in onze school kunt u vinden op de website van onze logopedisten.
Ergotherapie
Ergotherapie richt zich op de mogelijkheid om deel te nemen aan bezigheden die belangrijk zijn in het dagelijkse leven van een kind. De ontwikkeling gaat niet altijd vanzelf. Van het goed vasthouden van een potlood, het luisteren naar een instructie tot het plannen van huiswerk. Soms is er net een steuntje in de rug nodig om er voor te zorgen dat het beter gaat. Aanmelden voor deze extra zorg gaat via de groepsleerkracht en/of IB. Meer informatie over de ergotherapeut in onze school kunt u vinden op de website van onze ergotherapeuten.
Samenwerkingsverband
In sommige gevallen heeft een kind specifieke ondersteuning nodig die de school niet in huis heeft. Het eerste aanspreekpunt is dan het SamenWerkingsVerband (SWV). Hierbij werken specialisten op verschillende gebieden die alle aangesloten scholen in Utrecht kunnen ondersteunen en begeleiden.
Zien in de Klas
We werken nauw samen met Zien in de Klas, een schoolbegeleidingsdienst. Deze dienst ondersteunt de leerkrachten en intern begeleiders bij observaties en onderzoeken.
Het Buurtteam
De gezinswerkers van het Buurtteam zijn gekoppeld aan een basisschool. Dit is om de lijnen met de basisschool kort te houden. Naast het bieden van hulp aan een kind en ouders, biedt de gezinswerker ook de mogelijkheid tot consultatie voor onze school en/of voor ouders. Wanneer een kind op een basisschool in Oost zit, maar woont in een andere wijk, is de wijk waar het kind woont leidend. Het gezin zal een gezinswerker krijgen vanuit die wijk.
Het Buurtteam heeft ook een verwijsfunctie. Wanneer er specialistische zorg nodig is voor een kind, kan het buurtteam een verwijzing doen naar de specialistische zorg. Het Buurtteam verwijst o.a. voor therapieën, onderzoeken (van ADHD tot dyslexie etc.) en/of residentiële plekken. Daarnaast beoordelen wij ook of cliënten een PGB (persoonsgebonden budget) nodig hebben.
Naast hulpverlening en de verwijsfunctie hebben de gezinswerkers een intensieve samenwerking met Samen Veilig. De gezinswerkers van het buurtteam hebben o.a. de taak om bij Veilig Thuis binnengekomen zorgmeldingen te onderzoeken, een inschatting te maken van de veiligheid binnen een gezin en zo nodig vervolg hulpverlening aan te bieden. Meer informatie over het Buurteam kunt u vinden op hun website.