Tekstgrootte
Uitgangspunt van ons kleuteronderwijs
Kleuters leren spelenderwijs, dat is een belangrijk uitgangspunt in de vormgeving van ons kleuteronderwijs. De kinderen krijgen de ruimte om spelenderwijs hun omgeving te verkennen en zo te leren. De kinderen werken in thema’s die aansluiten bij hun belevingswereld, bijvoorbeeld een seizoen of feest. Dit thema is de leidraad voor creatieve opdrachten, taalverwerving, muziek, spel, beweging en voorbereidend rekenen. De kinderen werken aan allerlei reken- en taalopdrachten, passend bij hun leeftijd. Ook oefenen we met de kinderen met begrijpend luisteren, een voorloper van begrijpend lezen vanaf groep 4. Ook voorbereidend schrijfonderwijs is in het programma opgenomen. De kinderen krijgen een onderwijsaanbod dat zo goed mogelijk past bij hun ontwikkelingsniveau. Uitgangspunt bij het voorbereiden van de thema’s zijn de kerndoelen die zijn uitgewerkt door de SLO (Stichting Leerplan Ontwikkeling). De leerkrachten gebruiken leerlingvolgsysteem ‘DORR’ om de ontwikkeling van de kinderen vast te leggen.
Maatjes
Kinderen die net instromen worden gekoppeld aan een wat oudere kleuter. Om te helpen met bijvoorbeeld naar buiten gaan en naar het toilet gaan. De oudere kleuter voelt zich dan heel groot en voor een jonge kleuter is het fijn om een maatje te hebben!
Spelen en werken
De kinderen leren veel in de kring. De kring geeft gelegenheid voor allerlei taalactiviteiten, reken- of begripslessen. Als de kinderen uit de kring gaan, werken zij in groepen. De kinderen gaan bijvoorbeeld verven, knippen, plakken, knutselen of werken met ontwikkelingsmateriaal en in de hoeken werken naar aanleiding van een bepaald thema. Behalve de ‘grote kring’, de hele groep, werken de kinderen ook in ‘kleine’ kringen. In deze kleine kringen worden taal- en rekenactiviteiten aangeboden die passen bij het eigen niveau van kinderen. De kleine kringen worden door de leerkrachten gedaan. De andere kinderen spelen en werken dan ‘zelfstandig’ in de hoeken of met bekend spel- en ontwikkelingsmateriaal. Er wordt veel gespeeld in de onderbouw. En dus veel geleerd! Op deze leeftijd is bewegen (buiten en in het speellokaal) erg belangrijk. Daarnaast is werken met verschillende materialen (klei, verf, zand, papier, water) zeer belangrijk om de motorische ontwikkeling van de kinderen te stimuleren.
Meer informatie over het onderwijs in onze kleutergroepen en/of groep 3 t/m 8 kunt u vinden in onze schoolgids.